Minden, amit a Zika vírusról tudni kell

Egy régebbi blog bejegyzésünkben írtunk a Zika vírusról, és annak Európában, így hazánkban történő elterjedésének lehetőségéről. Sajnálatosan, az elmúlt időszak igazolta, hogy a környezeti feltételek immár adottak a vírus európai térhódításának. Egyelőre Magyarországon még nem diagnosztizálták.

Röviden a vírusról

A Zika vírust a dengue-láz, a sárgaláz és a Chikungunya vírusához hasonlóan szúnyogok terjesztik, leggyakrabban olyan invazív fajok, mint az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) és az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus). Nevét felfedezésének színhelyéről kapta, ugyanis első alkalommal az afrikai Uganda Zika nevű erdőségeiből származó majom véréből mutatták ki.

A Zika vírust nehéz kimutatni és sokszor a tünetek sem jelentkeznek. A kórokozó által kiváltott Zika láz vagy röviden csak Zika a dengue-lázhoz hasonló tüneteket vált ki, így láz, fejfájás, ízületi- és izomfájdalmak, bőrkiütés. Jelenleg nem áll rendelkezésre védőoltás vagy gyógyszer a megelőzésre vagy kezelésre. A várandós kismamák esetén a magzat is fertőződhet, ekkor valószínűleg mikrokefália, azaz kóros kisfejűség alakul ki. Vizsgálják a kapcsolatot a Zika és a Guillain-Barré-szindróma kialakulása között, ami a perifériás idegek gyulladásos megbetegedése, végtagzsibbadást, végül a sclerosis-multiplexhez hasonló tüneteket vált ki.


Illusztráció a mikrokefáliáról
(forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Zika_virus#/media/File:Microcephaly-compar...)

A vírus története

  • 1947: azonosítják Ugandában
  • 1968: diagnosztizálták Nigériában az első humán megbetegedéseket
  • 1951-1981 között: megbetegedéseket jelentenek több afrikai országból, valamint India, Indonézia, Malajzia, Fülöp-szigetek, Thaiföld és Vietnám területéről
  • 2007: már Afrikán és Ázsián kívül, Mikronéziában okoz járványt
  • 2009: felmerül a vírus szexuális úton történő terjedése
  • 2013: Francia Polinéziában járvány tör ki
  • 2014: térhódítás Brazíliában, valószínűleg a foci világbajnokságra érkező vendégek révén kerül be
  • 2015 áprilisától: Brazíliából kiindulva végigsöpör Dél- és Közép Amerikában, valamint a karibi régióban
  • 2015 október - 2016 január között: több mint 3500 mikrokefáliás esetet regisztrálnak Brazíliában
  • 2016 február: a Dallas Megyei Egészségügyi Hivatal bejelenti, hogy szexuális úton megfertőződött egyént találtak az USA területén, valamint Spanyolország megerősítette, hogy Zika vírussal kezelik az első európai terhes nőt, aki Kolumbiában fertőződhetett meg

Az elmúlt hónapokban 23 országból jelentettek megbetegedéseket. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) tájékoztatót adott ki a járványról, illetve az aktuálisan érintett országokról.


Az elmúlt 2 hónapban jelentett Zika megbetegedések
(forrás: http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/zika_virus_infection/zika-outbreak...)

Az ÁNTSZ és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) ajánlást adott ki a külföldre készülő várandós kismamáknak a vírus célországban lévő megjelenésének figyelemmel kíséréséről.

A WHO januárban válságstábot állított fel a vírus miatt. A szakértők becslései szerint csak az amerikai kontinensen 4 millió Zika fertőzött lehet az év végéig. A vírus terjedésének megakadályozása az elsődleges feladat, aminek része a szúnyogok irtása mellett az önmegtartóztatás és óvszerhasználat is.

Amennyiben kérdése merül fel, forduljon bizalommal szakértőinkhez!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.